JOHN STUART MILL
L'utilitarsime ha fet una aportació central a la teoria de la democràcia de Mill.
Hi ha una noció positiva de llibertat, entesa com a capacitat de dur a terme una acció determinada.
La llibertat positiva fa referència a les capacitats internes de l'home i apunta a l'ideal de domini de les pròpies accions i a l'autodesenvolupament.
La llibertat negativa es entesa com a absència d'obstacles i de restriccions, en un ambit en què cada individu és amo i senyor absolut.
Mill insissteix que la llibertat es l'espai de la pròpia individualitat expressament reivindicada. Podríem considerar la llibertat com a l'esfera de la nostra existència que abasta les accions que no repercuteixen nocivament sobre les altres.
Perque hi hagi una llibertat privada ( negativa ) cal que es donin una sèrie de condicions socials i específicament un règim de llibertats públiques.
També la llibertat es per a mill el dret a tenir intimitat. Considera que l'home és indestriablement un ésser extern i intern i per tant busca una concepció de la llibertat que sigui alhora absoluta i a nivell particular, útil.
Per tant la llibertat es podria definir com la capcitat per tal de poder desenvolupar: un caràcter viu, espontani, multilateral, sense temors, lliure i tanmateix racional i dirigit per un mateix.
Considera l'utilitarisme un tipus d'humanisme.
La llibertat humana es integral i incondicional, que cap Estat no pot limitar-la, ni l'opinió pública, ni la majoria social, no pot impedir la lliure inicitiva individual.
Els ciutadans no tenen res a dir sobre les desicions particulars dels individus mentres aquestes no afectin a la vida dels altres ciutadans.
L'home cerca finalitats, i te voluntat per autotransformar-se. L'utilitarisme de Mill es totalment social, vol posar en harmonia la felicitat o inter`s de cada individu amb l'interès de la societat.
El seu objectiu principal és el canvi progressiu de la societat a través de l'acció d'individus lliures.
TÀNIA PERALTA 2A