Tales de Milet |
Sabem que abans es feien rituals, fet que ens indica que teneien unes creençes, uns "sabers" i un pensament comú.
els mites, també van cobrar importància. No eren més que històries explicades de generació en generació fruit de la imaginació d l'ésser humà. i amb ell la màgia, que el què volia era crear una certa por. Així doncs, la societat va anar creixent com a ella mateixa, i com a pensament, donant doncs, el pas de mite al logos (logos: raonament, argumentació, etc.)
Per tant, doncs, ja hem donat el què serien les bases de la filosofia. Però... us estareu preguntant en què es basa? realment, què tracta la filosofia? quina és la seva "eina" que utilitza?
doncs bé, així com la història vol donar respostes del passat i saber què va pasar, per a què com i quan; o les ciències que busquen respostes de la naturalesa amb fórmules i reaccions químiques... la filosofia en canvi, busca el saber.
sí, mitjançant el pensament, el raonament, i el coneixament de les coses vol trobar respostes a una pregunta, i quan la troba buscarà preguntes per poder trobar més respostes, i així formant un cercle inacabable. Un filòsof la seva docrtina es basa, en un esperit lluitador i que no es rendeix, en un pensament curiós que mai no descansa. Podríem dir, que, la filosofia pot parlar, opinar sobre totes les matèries, està en un nivell més alt el qual, li permet tenir un ambit més gran.
només hem de tenir en compte que per poder opinar, necesstem:
-informació/coneixaments. no podrem opinar i parlar sobre aquell tema si no tenim un mínim de coneixements.
- operar: necessitem operar mentalment i estructurar allò que volem dir, en el pensament.
-mètodes: necessitem una norma, pauta que ens ajudi a ordenar les coses a aclerar-les, seguides d'uns criteris. i una regla, que sigui crítica i avaluiï si allò que diem està correcte.
A partir d'aquí, entrem al món d'un pensament ansiós per saber i conèixer, obtenir respostes i donar-les: l'actitud filosòfica.
OLGA B.
Realment la filosofia ha sigut important durant la nostra història. Com bé has dit, la filòsofia és el pas del mite que els nostres antics avantpassats tenien sobre tots els fenòmens i les questions sense resposta d'aquells temps, al logos, és a dir el raonament dels quals, i per tant a partir d'això moltes preguntes s'han anat contestant, encara que normalment en la filosofia una pregunta no té una resposta. És a dir, un filosof al questionar-se una cosa troba una resposta, però d'aquesta resposta es questiona una altra pregunta,podriem dir que és un peix que es mosega la cua, i per tant obtenim més sabiesa i coneixements, que és lo important, anar creixent com a persones a nivell mental.
ResponderEliminarANNA C.
sí, la filosofia, és com el peix mosega la cua,
ResponderEliminarmai ho hagués dit milllor.
penso que es una actitud que sempre vol bsucar més i més raon, i per tant, es qüestiona preguntes contínuament.
però a vegades, així com el que ella vol és, aclarir, i saber i fer-nos saber, avegades, aconseguieix anredan-se i jo, en el meu cas, em vaig tot un embolic. no us passa?
OLGA B.
La filosofia és l'esperit de superació, de el coneixement infinit, de les preguntes sense resposta, dels mil raonaments que hi han dintre d'aquestes preguntes. Cada pregunta existencial que es planteja el ésser el porta a plantejar-sen una altre, i aixi mai obté la satisfacció completa, ja que l'home sempre està aprenent, continuament a la vida, aprenem coses noves que tractem amb actituds filosofiques qui més qui menys.
ResponderEliminarEs cert olga a mi també em passa cuestionar-nos a nosaltres mateixos i als nostres actes ens fa sentir-nos confusos, enredats com dius, es per això que en part ens serveig la filosofia, aquest intent de resoldre els problemes es el que ens diferencia dels animals, nosaltres tenim un pensament racional.
TÀNIA P.
Amb això del pensament racional, que ens diferencía de la resta d'animals, et donc tota la raó.
ResponderEliminarNosaltres, quan se'ns presenta un problema el pensem, i el treballem per poder resoldere'l, perquè no ens deixem vèncer per ell, si més no, ho intentem. en canvi, els animals la seva reacció devant un problema és l'acció de marxar corrents!
crec realment, que sí, a diferència dels altres éssers, tenim un pensament racional.
OLGA B.
si per això la nostre intel.ligencia, i l'intent de superació ha fet que avancem més que altres primats, que evolucionem, ja que aquest pensament racional ens ha proporcionat un pas més a la humanitat. L'home persevera continuament en aquest pensament racional, es així com hem aconseguir ésser la espècie més evolucionada. Cadia dia creixem més com a persones, com a humanitat, i això ens ho permet l'esfors per el canvi, ja que la nostre societat, pateix un canvi contant i diari, gracies al nostre intelecte.
ResponderEliminarTÀNIA P.
és cert!
ResponderEliminarcrec que un dia d'aquest haurme de comentar sobre els primats! i les diferències que tenim entre ells.
ja que la nostre intel·ligència no és la mateixa que la d'ells
OLGA B.
Primer de tot volia fer referència el que heu comentat sobre la filosofia,la qual us embolica més que no pas aclarar els dubtes. És cert ja que al questionar-nos el "perquè" d'una cosa sembla que ja tinguem la solució, la resposta, amb la qual ja s'hagi aclarit el tema,però no és així, sinó que d'aquesta resposta hi han moltes preguntes més.
ResponderEliminarMalgrat això, jo considero que tampoc ens embolica ni ens confon, sinó que ens fa veure més enllà d'una resposta, ens fa pensar i raonar com pot ser això i perquè, però no ens confon, sinó que a mida que anem resolen més "perquès" la nostra inteligencia va augmentat i tenim més coneixements.
I teniu tota la raó amb el tema de la nostra intel·ligència. Estic d'acord que hi ha una gran diferència entre nosaltres i els animals. Com bé heu dit, quan a nosaltres sens presenta un problema, per a resoldre aquest utilitzem la intel·ligència, el raonem i pensem per a superar-lo de la millor manera. En canvi els animals no fan aquest procés de raonament, sinó que actuen per instint.
ANNA C